Verslag

Tour de boulette de viande

Dat staat al een stuk beter dan tourtje gehaktbal zoals de rit van vandaag is aangekondigd. Voordat uw rijdende reporter van huis gaat komt er al een app binnen. Ronald haakt af vanwege een slechte nacht. De vraag is natuurlijk of deze veroorzaakt wordt door het vooruitzicht van de temperatuur rond het vriespunt en windkracht 5 uit het zuiden of dat er misschien andere factoren zoals de welbekende gebreide onderbroek aan ten grondslag liggen. 

Op het gebruikelijke tijdstip komt het oranje peloton bij elkaar bij de brandweerkazerne. Er wordt even snel gecheckt wie de route in zijn computer heeft staan. Joep geeft aan dat hij er nog nooit een route in heeft gehad en vraagt zichzelf daarbij hardop af waarom hij eigenlijk een Garmin heeft. Staat wel mooi op de fiets en misschien kun je er ook (natuur)films op bekijken onderweg. Enfin de toon is weer gezet en we moeten nog vertrekken. Stefan heeft vandaag een verassende en doordachte route uitgezet. Het eerste gedeelte gaat zoveel mogelijk beschut richting het zuiden via de watertoren bij Nauerna naar het politiebureau en vervolgens door het Kogerveld richting het centrum van Zaandam. Voor ons een vreemde route en we moeten ook opletten dat we niet verkeerd rijden. Uw rijdende reporter rijdt bij het politiebureau al verkeerd een paar kilometer verder gebeurt het (gelukkig) nog een keer. Pffhhh dat scheelt uw rijdende reporter weer een hoop opmerkingen, lees gezeik, gedurende de rest van de rit. Bijkomend voordeel van verkeerd rijden als je voorop rijdt is dat de groep zich snel corrigeert en achter je wel de goede route pakt met als gevolg dat je na gedraaid te zijn achteraan lekker uit de wind rijdt. Maar dat is natuurlijk niet de opzet geweest van uw reporter( J).

In het centrum van Zaandam gaat het nog een laatste keer verkeerd maar vanaf daar komen we wat meer op de gebruikelijke wegen terecht en gaat het met de route niet meer mis. Via Zaandam Zuid gaat het via Amsterdam Noord door Landsmeer richting  Purmerend. Het tempo ligt hoog met windkracht 5 in de rug en we bereiken gezellig keuvelend Purmerend. Daar draaien we de Beemster in en het is snel gedaan met het “gekeuvel”. Cees, onze pelotondiesel zet er samen met Rob een straf tempo op half tegen de wind in. Dat leidt al snel tot het nodige gepiep en gekraak in de groep. Het gekeuvel zet zich om in een licht gebrom .Niet zo raar want in deze tijd van het jaar zijn de trainingsverschillen nog groot en zijn er tempoverschillen door de verschillende fietsen (MTB’s beachbikes, gravelbikes en racefietsen) Ook de coronakilo’s veroorzaken natuurlijk ook tempoverschillen.Maar degenen die ons een beetje kennen weten dat het sociale aspect ook een belangrijke rol speelt in de groep. Niet dat we de concurrentie aan willen met de stichting Socutera maar we letten op elkaar. Het tempo gaat dus op “een tandje lager”. Gestaag op naar ons pauzedoel de ballentent in De rijp. Ballentent? Ja Steef heeft na het succes van de herfst van vorig jaar weer een stop gepland in een koffietent in De Rijp waar de specialiteit van het huis een broodje huisgemaakte bal, al dan niet met een pompje mayo, bij enkele enthousiaste fietsvrienden er om 10.30 uur slikvingerend in gaat. De huisgemaakte appeltaart en de koffie zijn ook van topkwaliteit. Koffie en Lekkers doet haar naam eer aan. Vol goede moed vervolgen we de route. Je zou natuurlijk denken dat we er bijna zijn maar degene die wel de route hebben geprogrammeerd (ja Joep er zijn toch wel voordelen) zien al snel dat de route niet direct naar huis gaat. Onze Steef heeft nog ff een verassingslusje ingebouwd aan het einde om de bal alvast al een beetje te laten verteren. Bij het Alkmaardermeer gaat het weliswaar naar Spijkerboor maar in plaats van rechtsaf te gaan naar Oostknollendam en Wormer gaan we eerst nog door naar Purmerend om bij het fietspad naar Jisp pas weer richting Wormer te draaien. Onze gastrijder Jermain begint nu echt aan het einde van zijn latijn te komen maar we weten hem toch ook uiteindelijk richting Wormer te begeleiden. Roland, Gerben en Joep bereiken als eerste het huisadres en staan waarschijnlijk als eerste onder de welverdiende warme douche. Gedurende de route door de rest van Wormer brokkelt het oranje lint verder uit elkaar en kunnen we weer met voldoening terugkijken op een stevige maar verassende rit.