Verslag

De avonturen van Joep en de rijdende reporter.

Het is zondagmorgen 7 juni en de wekker gaat al om 07.30 uur want we vertrekken om 08.45 uur. Vandaag een rit van 100k langs de A9. We rijden vandaag met vier man. Enrico en Edwin sluiten bij Joep en uw rijdende reporter aan. Ik kijk er naar uit om weer met een iets grotere groep te rijden.

Ik blijf nog even liggen om rustig wakker te worden. Wat hoor ik daar nu? Regen? Een blik uit het raam werkt bevestigend en ik besluit voor de zekerheid de buienradar te checken. Gelukkig ziet dat er goed uit. Tegen die tijd dat we vertrekken wordt het droog. Er worden slechts kleine buitjes in de morgen verwacht.

Toch nog maar ff de app checken voor eventuele afmeldingen. Helaas blijken er behoorlijk wat fietsvrienden af te haken helaas incl. Enrico en Edwin. Beiden geven de voorkeur aan het warme bed met hun echtgenotes (althans daar ga ik vanuit) boven een fietsrit met de ietwat te volumineuze licht kalende rijdende reporter en de luide brullen van Joep in de regen.

Een begrijpelijke keus; daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Joep en ik gaan het avontuur dus weer met zijn tweeën aan. We vetrekken op tijd vanaf het tijdelijke vertrekpunt. Er staat wel behoorlijk wind maar het is gelukkig droog.

We rijden via Wormerveer, langs de Woude en het Alkmaardermeer door de Schermer richting Alkmaar. In de Schermer komt er nog een buitje uit de hemel. Direct de regenjas aangetrokken maar die kan alweer snel uit; de bui is van korte duur.

Wat ons opvalt is dat de het rustig is onderweg. De gelegenheids “Coronafietsers” op elektrische fietsen en glimmende nieuwe aluminium fietsen zijn kennelijk (gelukkig!) niet regenbestendig.  Voor ons weer een verfrissende ervaring. Een hele ronde fietsen zonder allerlei kritische opmerkingen en, ongetwijfeld goedbedoelde, maar belerend overkomende opmerkingen van medeweggebruikers.

Bij Alkmaar gaat het door de Boekelermeer over de eerste brug richting Heiloo. Als we door Heiloo rijden zien we het eerste geopende cafe/restaurant. “We kunnen zo direct wel ff ouderwets een bakkie doen” suggereert Joep. Een goed idee maar op dat moment nog ff te vroeg. We zijn tenslotte pas 30 km onderweg.

De route wordt vervolgd en we kruisen telkens met opvolgende bruggen de A9. Om bij Uitgeest weer richting Bus en Dam te draaien. Daar aangekomen blijkt de Krokodil open dus hier maar ff een bakkie doen.

Dat brengt toch wel weer een beetje het “oude” gevoel terug. Nu nog de rest van de groep erbij en we zijn er weer. Dat laatste zal trouwens nog wel ff duren. Met een kleine groep kun je prima naar binnen maar met meerdere mensen is dat nog een uitdaging.

Buiten gekomen blijkt de Garmin van uw rijdende reporter wat kuren te vertonen en lukt het niet meer om de route op het scherm te krijgen. Ik heb de route wel ongeveer in mijn hoofd zitten maar weet tegelijkertijd dat Stephan hem zo in elkaar heeft gezet dat het niet mogelijk is om hem uit het hoofd te rijden. We besluiten dan ook maar een alternatieve route te bedenken die qua kilometers in de buurt komt.

Via Westzaan, Zaandam en het Twiske rijden we richting Purmerend. De Zuiderweg op en richting Wormer. Thuisgekomen zie ik op Strava dat er vandaag niet veel fietsvrienden hebben gereden. Cees en Wim gisteren waren kennelijk gisteren al in actie gekomen en hebben zo te zien de door Dennis weer perfect voorbereide route gevolgd.

Al met al niet al te veel spektakel vandaag maar toch heerlijk (droog) gereden.

Tot volgende week weer

Marcinello uw rijdende reporter.