Verslag

De mannen van oranje

Vandaag is de Nederlandse sportscene ontzettend actief. Je weet bijna niet hoe je het allemaal in de gaten moet houden.

De Tour de France met de nodige oranje helden, Max vanaf pole position; dat belooft veel goeds en last but not least ook nog het oranje voetbalteam tegen Tsjechie vanavond.

Eerst maar eens extra vroeg, om acht uur, de oranje fietsvrienden vandaag.

17 man sterk wel geteld. De aftrap vindt vanaf de brandweer plaats en uw rijdende reporter heeft het genoegen om samen met Stephan op pole postion te starten.

De rit gaat richting Enkhuizen en het eerste gedeelte van het parcours gaat over de Noorderweg. Meteen de Noord Oosten wind op de pet. Dit doet ons bij Purmerend besluiten om de kop af te geven. Gelukkig zitten er een paar mannen bij die of al de voorbereiding voor onze trip naar Italie aan het voorbereiden zijn of eerst nog “even” de Ride gaan rijden. De kop wordt dus zonder problemen overgenomen. Wel krijgt Marco van achter uit de groep zoals te doen gebruikelijk nog even de aanwijzing om niet harder tegen de wind in te rijden dan 30/31 KM per uur. Via Oosthuizen gaat het richting Hoorn waar we de inwoners van Hoorn alvast in de oranje stemming brengen met het oranje lint. Onderweg horen we een opmerking “ valt in ieder geval wel op”. Dit doet je natuurlijk een paar minuutjes peinzen over wat er precies wordt bedoelt.

Boven Hoorn worden de gedachten al weer snel vol op het fietsen gericht. We komen langs de oevers van het IJsselmeer vol tegen de wind in te rijden. Geen tijd voor afleiding dus. Gelukkig is het op dit moment van de dag nog redelijk rustig. Echter het blijft opletten geblazen met de hardlopers die kennelijk ook allemaal vroeg van start zijn gegaan.

Ik weet niet waar Knup het vandaan haalt maar ondanks zijn geringe training dit seizoen rijdt hij toch de hele rit weer mee. Sterker nog hij weet gelijktijdig ook nog eens het niet geringe volume van Joep te overstemmen. Richting Enkhuizen blijft het tempo strak op 30 km/u.

Tegen de tijd dat we in Enkhuizen zijn aangekomen zijn we dus echt wel aan een bakkie, en de meesten ook aan een gebakkie, toe.

Steef heeft La Dique geselecteerd. De koffie en het appelgebak gaan er slikvingerend in.

Op de suggestie van nog een tweede bakkie wordt al heel snel instemmend gereageerd door de groep.

Maar aan alle pret komt een einde en we gaan weer huiswaarts. De route ligt wat meer landinwaarts. Wel zo veilig met mooi weer op zondagmorgen.

Het oranje lint meandert zich door West Friesland en e Beemster richting Purmerend. Er wordt ondanks het straffe tempo genoeg gekletst. Voor degenen die zich afvragen wat wordt daar dan besproken kan ik het wel even kort samenvatten: de meeste conversaties beperken zich tot het uitwisselen van onzin of grootspraak. Dit maakt het ook zo lekker ontspannend om op zondagmorgen lekker een ritje te maken in dit gezelschap. Je hoeft geen moeite te doen om serieus over te komen. Hoe ontspannen kan het zijn!! Je voelt je ook helemaal Zen als je terugkomt.

Bij Purmerend wordt van de geplande route afgeweken. We gaan via de Noorderweg terug. Dat belooft weer een sprintje aan het einde.

Twee km voor het einde komt Ed, die altijd wel in is voor een eindsprintje, vanuit de achterste gelederen langzaam naar voren. We wisselen een blik uit en het gas gaat er op.

Helaas moet ik mijn meerdere erkennen in Ed. De grote molen stopt niet en mijn laatste lucht is er bij een snelheid van 48 km p.u. toch echt uit. Ook Marco en Peter komen rustig voorbij gepeddeld en vragen of alles goed gaat. Fijn hoor mannen !!!

Bij de brug naar de Enge Wormer splitst de groep zich omdat er een deel van de groep richting Zaandijk huiswaarts gaat. Ook de naamgever van het Hinnetje slaat af. Hij heeft zich kranig gedragen vandaag. Goed werk Ronald !!

In de Enge Wormer is het nog ff aanpoten. Uw rijdende reporter is inmiddels een beetje opgebrand terwijl het tempo er nog ff serieus op gaat. Ik laat een klein gaatje vallen maar weet er zelfs met 47 km/u niet meer bij te komen.

Thuisgekomen geeft de computer een gemiddelde boven de 30 weer. Voor de groep een aardige prestatie. Laten we hopen dat dit voor de andere oranje mannen een goede indicatie is.

De rest van de dag maar van de passieve sport genieten met een welverdiend lekker koud biertje op de zijlijn.

Tot de volgende keer.

Marcinello uw rijdende reporter.