Verslag

Een beste woei…

Gisteren was een dag vol hevige buien. Dat belooft weinig goeds voor vandaag. De weersvoorspelling schiet vanmorgen vroeg alle kanten op. Er is al vroeg app-verkeer op de groepsapp met het advies om regenkleding mee te nemen. Het lukt uw rijdende reporter vanmorgen weer, met enige moeite, om zich aan de comfortabele houdgreep van zijn heerlijke bed te ontworstelen en op tijd bij het vertrekpunt te zijn. De ploeg bestaat vandaag uit 20 man waarvan 2, inmiddels regelmatig terugkerende, gastrijders. Altijd goed natuurlijk!!

Edwin heeft een mooie rit uitgezet in Noordelijke richting naar Petten. Op deze manier hebben we de eerste helft de wind voornamelijk op de kop. Het ziet er gezien de voorspelling van aantrekkende wind en buien uitdagend uit vandaag. Simon en Gerben pakken de kop en we rijden via Assendelft, Beverwijk en Wijk aan Zee richting het duingebied om daar de strijd met de noorderwind aan te gaan. Gelukkig heeft Ed de route zo in elkaar gezet dat dit deel van de rit zoveel mogelijk door het bos gaat. Uitstekend gepland Ed !! Jammer genoeg is Ed er zelf vanmorgen vanwege een blessure niet bij. Beterschap Ed !! Bij Bakkum is het tijd voor aflossing op de kop. Uw rijdende reporter komt met Mark voorop te rijden en ……. een brul achteruit de groep. Kletsen en op kop navigeren gaan niet goed samen. We blijken een afslag voorbij te rijden. De hele groep draait zich om. Het commentaar is (terecht!!) niet van de lucht. Ja wie zijn gat brand moet op de blaren zitten. Uw rijdende reporter manoeuvreert zich weer naar de voorzijde van de groep om samen met onze nestor Cees de groep nog even uit de wind te houden. Cees trekt er lekker door en uw rijdende reporter heeft geen lucht meer over om nog ff met hem bij te praten. Net boven Egmond wordt het altijd uitdagend. Smalle en (door de schaduw) gladde fietspaden die op zondagen op hoge snelheden door grote groepen wielrenners en MTB’rs bereden worden. Opletten geblazen dus !! We rijden 1 op 1 achter elkaar om het risico zoveel mogelijk te minimaliseren. 

Bij Bergen draaien we richting Bergen aan Zee om verderop de noordelijke koers weer op te pakken. De lucht wordt steeds dreigender en we kunnen de regen zowat pakken en helaas is het enkele momenten later zover. De schuif wordt door de weergoden opengezet en we worden binnen enkele minuten zeiknat. Geluk bij een ongeluk is dat we ons aan de noordkant van Bergen bij een goed koffiepunt bevinden. We besluiten maar het nuttige met het aangename te verenigen door de regenbui uit te zitten met een kop koffie en appeltaart. Restaurant Bergen Binnen serveert ons een kop koffie met heerlijke appeltaart om de voorraad koolhydraten weer op peil te brengen. Na de pauze besluiten we vanwege de nog telkens dreigende lucht om de route iets aan te passen (sorry Ed!!). Bij Schoorl draaien we landinwaarts richting Noord Scharwoude. De stevige zijwind vraagt de nodige oplettendheid. Bij Broek op Langedijk wordt het comfortabel met de wind in de rug en we rijden op hoge snelheid richting Alkmaar en de Schermer. De grote blauwe smurf komt even naast uw rijdende reporter rijden en geeft aan dat hij nog wel wat energie over heeft. Dat was uw rijdende reporter al niet ontgaan. Zelfs met tegenwind ware de gesprekken van de grote blauwe smurf achter in de groep te volgen. Wellicht is de term “kletssmurf” of “bussmurf” vandaag meer op zijn plaats. Wel gezellig hoor Bert !!! De boog kan niet altijd gespannen staan. In de Schermer zien wij aan beide kanten grote buien voorbij trekken. Uiteindelijk bereiken we droog en in hoog tempo het klimmetje naar de brug bij het Alkmaardermeer. En, zoals te doen gebruikelijk, wordt er door de naamgever van het verschijnsel een (R)Hinnetje uitgevoerd. 

De groep splitst zich, in verband met de woonplaatsen, direct na de brug in tweeën. Een deel rijdt richting Wormerveer en het andere deel volgt het Noord Hollands Kanaal om via Spijkerboor uw rijdende reporter thuis af te leveren. Dank mannen voor deze geweldige luxe. Tijdens het schrijven van dit stukje kijkt uw rijdende reporter gelijktijdig de Tour de France. Wat een snelheden zeg !! op vlakke stukken gaat het  50+ per uur en berg op lijkt ook bijna geen invloed te hebben op deze  renners. Respect hoor !! vooral wanneer je bedenkt dat wij al vinden dat we snel gereden hebben als we thuiskomen met een gemiddelde rond de 30. Daarentegen durf ik de bewering wel aan dat onze prestaties op het gebied van lol en plezier de prestaties van de tourrenners vandaag weer hebben overschreden. Dank aan iedereen en met name aan Simon, Ed en Gerben !!

Tot volgende week 

Marcinello uw rijdende reporter.