Verslag

Een (kerst)cadeautje

Vanmorgen viel het ff niet mee om op te staan. De eindejaarsrally op het werk begint zijn tol te eisen. De schemering om 07.30 uur doet de motivatie ook geen goed. Toch trekt het rondje fietsen weer genoeg om het sterke oranje pak aan te trekken. Vanmorgen rij ik met Edwin G. We hebben om 08.25 uur afgesproken bij de brandweer. 

Het zit vanmorgen niet mee. Ik rij weg bij huis maar kom er na 100 meter achter dat ik weliswaar een hoofddeksel op heb, een pet, maar geen helm. Geen goed idee. Omgedraaid en naar huis maar weer. Snel weer opgestapt want de tijd begint te dringen. @#@@#!! Wat nu weer. Een bloedneus. Ik besluit door te rijden want het schema wordt inmiddels wel heel krap want we willen de Hempont van 08.50 uur halen. Bij de brandweer staat Ed ontspannen te kletsen met Mark. Ed zegt dat ik me niet druk moet maken; relax nou maar; we zien het wel !! We rijden over de Zaanse Schans naar de provinciale weg bij station Koog Zaandijk. Daar laat Ed het relaxte wel ff los. Kennelijk wil hij toch een serieuze poging doen om de pont te halen. Je voelt het natuurlijk al aankomen. We arriveren met de tong op de ketting bij de pont en zien hem net wegvaren. Lekker zeg. Er zit niets naders op dan maar ff een beetje beschutting te zoeken voor de wind en alsnog te relaxen. Tijdens het wachten krijgen we gezelschap van Simon, Stephan en Gerben die in Covid formatie na ons vertrokken zijn. We besluiten de rit met genoeg onderlinge afstand gezamenlijk voort te zetten. 

Via het haventerrein betreden we de urban jungle in Amsterdam West. Normaal niet zo aantrekkelijk om te fietsen maar op zondagochtend in de lockdown biedt het de gelegenheid om veilig paden te betreden die je normaal gesproken met de racefiets niet zo snel zou kiezen. De weg is behoorlijk nat en de dikke banden van de strandfietsen van Simon en Gerben verspreiden een constante waaier van modder. Ondanks dat we zeker een afstand hebben van twee meter zien we er bij Amsterdam Zuid al niet meer uit. Via de Zuidas gaat het richting Ouderkerk aan de Amstel. Normaal gesproken een route die intensief wordt gebruikt door een mix van allerlei recreanten. Gelukkig valt ook dit vandaag mee en het loopt allemaal op rolletjes. We rijden vanaf Ouderkerk grofweg rond de Gaasperplas om vervolgens via Weesp bij Diemen te belanden. De 50 K staat op de teller. Tijd voor een bakkie. We besluiten de golden arches met een bezoek te vereren. Knarsetandend vanwege het zand tussen de kiezen arriveren we daar. We pakken natuurlijk de Mcdrive. Bij de zuil aangekomen worden we in een onvervalst Surinaams accent verzocht om binnen te bestellen. Jammer; had toch wel weer een leuke ervaring geweest. 

Het duurt ff maar na de eerste slok blijkt de koffie toch de moeite van het wachten waard te zijn geweest. Alsof er een engeltje over je tong plast. Simon heeft zoals te doen gebruikelijk de coördinerende horeca rol op zich genomen. Hij heeft als verassing een heerlijke koek bij de koffie geregeld. Tijdens het koffiedrinken bekijken we de fietsen. Dat wordt een stevig uurtje poetsen vanmiddag.

Met de brandstoftank vol vervolgen we onze weg over Amsterdam Noord. Stephan heeft zich bij het samenstellen van de route een behoorlijke creatieve vrijheid toebedeeld. We rijden over ongebruikelijke wegen. Dit leidt er in de omgeving van de Schellingwouderbruggen toe dat we nog een stuk door de modder moeten klunen. Maar ja; het materiaal en de berijders zijn toch al aan een flinke poetsbeurt toe. Een beetje modder meer of minder maakt niet zo’n groot verschil meer. We verlaten Amsterdam Noord via Oostzaan en over Poelenburg, en uiteindelijk het Kalf rijden we uiteindelijk via de Zaanse Schans weer op huis aan. Vlak bij Wormer komen we tot de conclusie dat we inmiddels genoeg zand in onze kleding verzameld hebben om het de zandtrechter bij de firma Floris nog een beetje op te toppen. 

Dat mag de pret echter niet drukken. We zijn het unaniem met elkaar eens dat deze rit, ondanks de modder, weer een (kerst)cadeautje was. We zien weer uit naar de volgende.

Fijne kerst dagen voor iedereen !!!

Marcinello uw rijdende reporter.