Verslag

Een mooie winderige rit naar Schagen (DBZB)

Vanmorgen alweer de zesde editie van drive by zwaai by (dbzb).

Hoewel het natuurlijk niet onze legendarische groepsritten kan vervangen begint het langzamerhand toch wel enigszins vertrouwd te voelen.

Vorige week hadden we een succesvolle editie door de Beemster waar zelfs tot onze grote verassing een looptraining zat ingebouwd. Dit is natuurlijk bijna vloeken in de kerk als je een stuk van je fiets af moet. Vele mannen die prat gaan op hun onderscheidende fitheid zijn mopperend de brug bij de Beemster op en afgegaan om de A7 over te steken. Hilariteit alom temeer daar Dennis, althans dat zegt hij, zich er niet van bewust was dat er een trap in de route zat. Enfin vorige week was weer uitstekend gegaan mede door de perfecte catering door Rob.P.

Vanmorgen staat er een tweetal afstanden richting Schagen op het programma. Uw rijdende reporter arriveert iets te vroeg op het vertrekpunt en heeft zodoende de gelegenheid om op gepaste afstand enige fietsvrienden te spreken. Dit doet je dan toch tegelijkertijd weer realiseren dat het wel prettig zou zijn als we weer in groepsverband zouden kunnen rijden.

Na vertrek gaat het voor de 100 k rit langs de Provinciale weg richting Limmen en via Heiloo naar Alkmaar.

Wat direct opvalt is dat er diverse interpretaties van de Corona spelregels voor fietsers worden gehanteerd. Joep en uw rijdende reporter komen in Heiloo een hoofdschuddende wandelaar (op tenminste vier meter afstand) tegemoet rijden; hij vindt dat wij kennelijk niet aan “de regels” voldoen omdat wij met zijn tweeen rijden. Volgens mij houden wij ons juist wel zeer strikt aan de regels en ik moet de neiging onderdrukken om te draaien en ff de discussie aan te gaan.  Dat belerende dat sommige mensen hebben begint wel een beetje irritatie op te wekken. Temeer daar het onderweg duidelijk begint te worden dat sommige fietsgroepen juist de maximale ruimte opzoeken door in (soms te) grote groepen te rijden.

Gelukkig is fietsmaat Joep altijd weer in staat om de boel te relativeren en we vervolgen onze weg om vanaf het politiebureau Alkmaar noordwaarts langs het Noord Hollands Kanaal te rijden.

De westenwind komt een tikje uit het noorden dus voegt een uitdaginkje toe aan dit deel van de rit.

Bij Schoorldam draaien we de Westfriese Dijk op richting Schagen. Wat een prachtig fietsgebied en nauwelijks auto’s; lekker hoor. De wind wordt dan ook snel vergeten.
Bij Schagen zitten we ongeveer halverwege en treffen we Bert en Ronald zoekend naar de route aan. Twee keer vreemd; de route is toch duidelijk en zij zijn ruim twintig minuten voor ons vertrokken.  Ronald blijkt onderweg gevallen te zijn en had wat hersteltijd nodig. Gelukkig allemaal goed afgelopen. Wij vervolgen onze route en na boven Schagen langs te zijn gereden draaien we richting het thuisfront.

Bert en Ronald rijden een stukje met ons mee. Voor de wind zijn de tempoverschillen net iets te groot. Ronald en Bert besluiten zelfstandig hun weg te vervolgen. Als dat maar goed gaat zonder extra brood, gebrekkige navigatieskills en fietsverlichting J. Joep en uw rijdende reporter hebben toch voldoende vertrouwen in een goede afloop en vervolgen in een iets hoger tempo de route.

Via de, inmiddels bekend onderdeel van meerdere routes, Oostdijk gaat het richting Heerhugowaard en Oterleek. In Oterleek zit bij het kanaal een Ijs/koffiesalon. We gokken op een kop koffie to go. Helaas; de tent is nog gesloten maar we maken wel even gebruik van het beschikbare terras om de beentjes even rust te geven en een gelletje te nemen. Joep stelt me nog even bloot aan een prototype rijstwafel met chocola. Toch wel lekker!! Terwijl we daar zitten blijkt maar weer dat we redelijk herkend worden in de regio.

Een groep renners stopt. Een dame uit de groep, die Joep en ondergetekende direct met ingehouden buik rechtop doet zitten, geeft direct blijk van herkenning. Jullie zijn toch die groep uit Wormer van Piet de Wit. Zo zie je maar tijdens het fietsen doen we ook nog aan sponsorpromotie.

De groep en daarmee de dame vertrekt en wij voltooien de laatste 25 kilometer door de Schermer en langs het Alkmaardermeer naar huis.

Wat een mooie rit weer. Complimenten zijn voor Dennis wederom zeker op zijn plaats.

Terwijl uw rijdende reporter dit stuk schrijft komt er via de app de vraag voorbij of we vanaf volgende week weer met groepen van 4 willen rijden. Het zou fantastisch zijn als dit zou lukken. Dit zou weer een stap zijn richting het groepsverband dat we inmiddels een week of 9 moeten missen. Fingers crossed!!


Tot volgende week

Marcinello uw rijdende reporter