Verslag

Een ongewone rit

Wat er aanvankelijk uitziet als een “gewone” rit onder Amsterdam langs blijkt toch wel even anders te lopen vandaag. We vertrekken met 18 man vanaf de Brandweer. De sfeer is goed. Het is mooi lichtelijk drukkend weer en de wind komt vandaag uit het zuiden. Dat is dus de richting die we voor de eerste helft van de route hebben gepland. De grote blauwe smurf is ook weer paraat. Hij blijkt wat problemen te hebben gehad met de longen maar blijkt gelukkig alweer goed te herstellen. Het volume en de praatjes zijn in ieder geval weer als vanouds. Mark haakt vandaag af. De polonaise gisteravond heeft hem doen beslissen dat een half uurtje eerder te veel is voor het vermoeide lijf. 

De route gaat eerst via de Enge- en Wijdewormer richting Den Ilp. Al voor we daar arriveren rijdt Wim lek. Mopperend komt hij tot stilstand omdat hij het vervelend vindt dat hij daarmee de groep ophoudt. Het tegengestelde is het geval. De groep benut de tijd om even een gezellig kletspraatje te houden en alvast even wat voorbereiding voor onze jaarlijkse fietstrip in september door te spreken.  Na enkele minuten hervatten we, geheel op de hoogte, de rit weer. Via Den Ilp gaan we richting Amsterdam Noord. 

Weer een lekke band!! Het wegdek is nat en dat leidt tot een groter risico op lek rijden. Wederom een gezellige oranje boel langs de kant van de weg. Of de lokale Amsterdammers daarop zondagmorgen 08.45 uur ook zo over denken is natuurlijk twijfelachtig. Ed; waar zijn we zonder onze eigen ANWB, zorgt er snel en vakkundig voor dat het oponthoud niet langer duurt dan nodig. Met zijn handen zijn bandenlichters overbodig!! We vervolgen onze weg door Amsterdam Noord. Draaien en keren dus en het is opletten geblazen. Helemaal als je niet voorop in de groep rijdt. Simon (Simon-Simon) navigeert ons weer op vakkundige wijze door het altijd uitdagende Amsterdam. 

Onderweg passeren we nog de plek op de Ringdijk waar uw rijdende reporter vorig jaar de rit voor gezien moest houden vanwege materiaalproblemen. Dit keer kunnen we gelukkig gewoon door. Nabij de RAI mist een deel van de groep een afslag op de route. Gerben komt direct daarna met technische problemen te staan. Deze blijken helaas niet ter plekke op te lossen en hij moet zich laten ophalen. Geen punten in het klassement voor hem vandaag. Wij weten het andere deel van de groep te traceren en vervolgen weer gezamenlijk onze weg. 

Het volgende deel van de route gaat door het Amsterdamse Bos. Dat is wel ff een dingetje op zondagmorgen. De drukte is behoorlijk en we doorkruisen zelfs een hardloopwedstijd op weg naar de Haarlemmermeer. In de Haarlemmermeer krijgt Wim (ja u leest het goed degene die bij de eerste band al mopperde!!) weer een lekke band. We zijn inmiddels wel ff bijgekletst bij de eerdere bandreparaties maar we laten de stemming nog steeds niet bederven. Het vooruitzicht van een lekker stuk appeltaart en koffie zorgen er voor dat negatieve gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij Hoofddorp doorkruizen we in het park een modderloop. Ron zit ff niet op te letten stuurt langs de verkeerde kant van het afzetlint en staat voor hij het weet op het parcours van de race. Hij besluit toch dat de oranje groep iets meer zijn dingetje is en draait om zich weer bij de groep te voegen. Jammer Ron dat hadden we best wel een stukje willen zien. 

Door de lekke banden, inmiddels 4 stuks als ik het wel heb, komen we later dan verwacht bij het gemaal in Cruquius aan. Onze gereserveerde plaatsen zijn niet meer beschikbaar. Ik zie de krantenkoppen al voor me: ”In het oranje geklede Wormer hooligans slopen restaurant in Cruquius”. Gelukkig blijft dit scenario ons bespaard en krijgen we een alternatieve plek aangeboden. Tijdens de koffie komen we tot de conclusie dat we nu wel genoeg gedraaid en gekeerd hebben. We gaan direct langs de dijk en via Spaarnwoude richting pont Buitenhuizen. Bij de pont aangekomen treffen we een uitzonderlijke drukte. We passen er nog net bij en gaan met het schuitje volgeladen richting de overkant. Daar ken ik volgens mij een liedje van J. Daar aangekomen mengt de diverse groep overige fietsers zich met het oranje peloton. Daar blijken een paar goede fietsers tussen te zitten. Met de wind in de rug gaat het volle bak richting de watertoren en langs de Nauernasche Vaart richting Forbo. Met de tong over de grond slepend wordt onderweg menig PR vermorzeld. Nog ff uitrijden richting station Wormerveer en het zit er weer op.

Lekkere rit hoor !!!

Uw rijdende reporter gaat ff een paar weken uit de lucht in verband met vakantie om het inspiratie-emmertje weer te vullen. Over een aantal weken ongetwijfeld meer berichten.

Fijne vakantie voor iedereen !!!