Verslag

‘Het nieuwe fietsen’

Als fietsvrienden wordt je na een aantal weken inventief. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan. Fietsen, met name in collectief verband, blijft trekken. Het is natuurlijk niet mogelijk om in groepen van meer dan twee personen te fietsen dus hoe pas je daar nu een mouw aan? De inventiviteit van Stephan en Dennis hebben daar invulling aan gegeven.  We rijden vandaag voor de tweede maal een drive-by zwaai by route. Het principe is simpel maar inventief. Je rijdt alleen of met zijn tweeën een vooraf geplande route waarbij je met tussenpozen van 7 minuten start. De route is zo uitgezet dat je elkaar regelmatig op afstand ziet rijden zodat het groepsgevoel binnen de omstandigheden toch maximaal in stand blijft. Uiteraard zijn er nog wel wat huishoudelijke regels waaraan je je moet houden om te voorkomen dat je te dicht bij elkaar in de buurt komt zoals een bepaalde snelheid aanhouden en elkaar niet helpen bij pech etc.

Vorige week was  de eerste versie door de strakke organisatie een succes. Dus deze week de tweede versie met een tweetal varianten t.w. een 54 en een 92km variant. De inschrijving en het delen van de route vinden via een separate app plaats. Natuurlijk om te voorkomen dat er teveel publiek langs de kant staat om de Fietsvrienden aan te moedigen. Nou als er al iemand in de verleiding zou zijn vandaag om een kijkje te nemen dan kwam hij/zij van een koude kermis thuis. Vanmorgen was het namelijk windkracht vijf tot zes uit het Noordoosten. Niet bepaald erg comfortabel. Uw rijdende reporter vertrekt rond 09.30 uur met fietsvriend Joep. Best wel vreemd om van een vooraf afgesproken plaats te vertrekken zonder de rest van de fietsvrienden en in de wetenschap dat ze allemaal voor of achter je rijden. Enfin voor mij “goed” nieuws; degenen die Joep kennen weten dat hij onderweg genoeg geluid maakt om het gemis aan gespreksvolume in ieder geval ruimschoots te compenseren.  We vertrekken vanuit Wormer via de Noorddijk in Wormerveer richting de Schermer. Daar rijden we eerst een stuk tegenwind richting het noorden. Wat een wind zeg !!! Na circa 12 kilometer draaien we richting het zuiden en komen we met wind in de rug langs een kanaal in de Schermer te rijden. Aan de overkant zien we met tussenpozen enkele fietsvrienden voorbijrijden. Het principe werkt perfect!! Bij het Alkmaardermeer draaien we weer richting het noorden om aan de andere kant van het kanaal richting Stompetoren te rijden . “Stoempetoren”is eigenlijk meer op zijn plaats want we krijgen de frisse wind kracht zes vol op de pet. We blijven de weg vervolgen richting het Noorden met af en toe wat zijwind maar voornamelijk tegenwind. Bij Obdam gaat kunnen we gelukkig draaien. De wind in de rug door de Schermer richting het Alkmaardermeer. Daar aangekomen wacht ons nog een “toetje”. We draaien onder de brug door naar de dijkweg langs het Noordhollands Kanaal. Wat denk je!! Tegenwind !! Na ruim 80 kilometer flink werken en zonder het comfort van af en toe even nieuwe energie opdoen in de groep levert dit toch nog wel even een mentaal hobbeltje op. We slaan ons er doorheen en ronden bij Spijkerboor af met de wind in de rug richting Oostknollendam. De laatste kilometers zie ik van degenen die al binnengekomen zijn  voortdurend de enthousiaste reacties in het scherm van de fietscomputer doorkomen. 

Complimenten aan de organisatie !!!! Dit smaakt naar meer. De titel die Nico voor de rit op Strava gebruikt is veelzeggend “solo maar niet alleen”. Tot volgende week weer.

Marcinello uw rijdende reporter.