Verslag

Moederdag

Vanmorgen fantastisch weer maar door Moederdag was het vanmorgen een stuk minder druk dan normaal. Enkele van de fietsvrienden hadden kennelijk ontbijt op bed verplichtingen. Ja dat gaat natuurlijk voor …..

Edwin G, de afdeling technische dienst, had zich ook nog eens verslapen. Maar hopen dat alles heel blijft vandaag. Uiteindelijk gaat het met een tiental mannen zuidwaarts. Gerben en Simon nemen ouderwets de leiding. Gerben op de gouden koets voorop is altijd comfortabel. Als ik de wind zou zijn zou ik ook maar snel aan de kant gaan als hij in grote trappen op je afkomt. Simon is onze groeps Tom Tom. Hij kijkt nog wel eens op de computer maar de meeste routes heeft hij wel in zijn hoofd zitten. Zelfs als Simon niet voorop rijdt geeft hij van achter in de groep routeaanwijzingen aan de kopmannen. De omstandigheden zijn vandaag wel heel uitzonderlijk. Het is begin mei en we hebben dit jaar alleen nog maar in het wintertenue kunnen rijden. De zuidenwind voert vandaag met kracht 4 een aangename warmte van 15 oplopend tot 21 graden aan. Zuidwaarts dus richting Weesp.

We rijden via de Wijdewormer naar Purmerend waar we bij de Weidevenne Rob P oppikken en het Noord Hollands Kanaal richting Amsterdam Noord volgen. De kop wordt regelmatig overgenomen want de wind is nadrukkelijk aanwezig. Gelukkig dunne wind volgens Gerben. Dun of dik maakt ff niet uit het is uiteindelijk kop naar beneden en gas erop. De route gaat over de Nieuwendammerdijk. Dit is in een eerder stukje al eens beschreven. Laat ik er kort over zijn; ik prijs me gelukkig met wat overtollig spek op mijn achterste met al die oneffenheden. Vandaag is het gezien het vroege tijdstip gelukkig niet druk want dat is daar normaal ook een uitdaging. Al snel rijden we via de Schellingwoude brug het Zeeburgereiland op. Dit is wel een verassende stukje Amsterdam. Je kunt er als het ware over een soort boulevard richting Diemen rijden. Vanuit Diemen gaat het richting Weesp. Hier gaat het ondanks de navigatievaardigheden van Simon toch enigszins mis. De heen en terug route kruisen elkaar waardoor de Garmin systeemtechnisch de middelvinger opsteekt en ons gedecideerd blijft aangeven dat we uit koers zijn. Op het moment dat het gebeurt schiet me ineens door het hoofd dat dit vorig jaar ook al op deze route gebeurde. Hoe was het ook weer met die ezel en een steen. Desondanks is de sfeer nog goed. We kunnen er smakelijk om lachen en Simon loodst ons er op gevoel doorheen. Vrijwel gelijktijdig krijgen we nog een uitdaginkje gepresenteerd. De zuidenwind brengt niet alleen warmte maar ook onrust in de lucht. Dit vertaalt zich in een korte maar zeer felle bui. Een mix van hagel en zeer grote regendruppels die qua omvang eenvoudig kunnen wedijveren met de regendruppels uit een tropische regenbui. In het begin worden je benen nat, vervolgens lopen je sokken en schoenen vol en krijg je nog ff de volle laag modder van je voorganger. Nu hoor ik toch wel enkele krachttermen uit de groep komen. Gelukkig duurt het niet al te lang. 

Voor uw rijdende reporter begint de tijd te dringen. Vanmiddag staat er een vaccinatie op het programma. Dat is natuurlijk niet iets om te laat te arriveren. Ook denk ik niet dat het excuus werkt dat ik met de fietsvrienden nog even een ommetje moest afmaken. Retour naar de thuisbasis dus. Rob en Ronald (u weet wel van de “Hinnetjes”) vergezellen uw rijdende reporter. De rest van de groep vervolgt de oorspronkelijke route. De terugreis gaat in eerste instantie voorspoedig maar in de polders bij Amsterdam Noord worden we via Zunderdorp geleid. Dat is zeker 8 km omrijden. Daarom besluiten we ook maar om via Purmerend terug te rijden. Wel zo comfortabel voor Rob die gisteren al een rit op hoge snelheid achter de rug heeft. Op de Jaagweg lijkt Rob de vermoeidheid van gisteren spontaan te zijn vergeten. Hij rijdt in een straf tempo voorop richting Purmerend. Het zal wel zijn omdat hij huis ruikt!! Nadat Rob is afgezwaaid rijden wij door het centrum van Purmerend via de Noorderweg huiswaarts. Ondanks alle “ontberingen” toch wel weer een mooie rit. 

Thuis aangekomen nog even Strava checken en het blijkt dat ons besluit om eerder huiswaarts te keren weinig tijd en afstand winst heeft opgeleverd. Desondanks ruim op tijd voor de vaccinatie. Deze zit er inmiddels in. Nog ff en we kunnen weer ouderwets van een uitgebreide stop genieten onderweg. Ik denk dat we daar allemaal naar uitkijken!!

Marcellino, uw rijdende reporter