Verslag

Retourtje Posbank 272km

Op zondag 16 augustus moest het dan gaan gebeuren, de door Marco M. bedachte monstertocht naar de Posbank bij Arnhem en weer terug, op dezelfde dag. De zeven rijders, chauffeur en soigneur Ed en cameraman Dennis verzamelde ’s-morgens tegen 7 uur bij Marco thuis om vandaar te vertrekken richting de Hempont van half 8, gelukkig ook nog even tijd voor een bakkie koffie voor vertrek met uiteraard een gevulde koek van de meesterbakker.

Door een vergeten mondkapje en glas op de weg de pont van half 8 bijna gemist maar een geduldige pontwachter zag ons in volle vaart naderen en was zo aardig de slagboom nog even op te houden totdat wij aan boord waren, heel aardig, scheelt toch weer 20 minuten (op 12 uur). Daarna vol goede moed op weg richting Arnhem, het weer werkte enorm mee, een geweldige temperatuur, een beetje wind uit het oosten aan het einde van de dag draaiend naar het zuiden (handig voor de laatste kilometers) dus hoe mooi wil je het hebben. En de buien zouden gelukkig ook pas aan het einde van dag komen.

Via het Centraal Station  richting Amsterdam-Oost en via het Waterkeringpad naar Muiden, slalommend langs de schapen die daar rondlopen maar vooral nog midden op het fietspad lagen te slapen, zo vroeg hadden ze paar rare fietsers ogenschijnlijk nog niet verwacht. Edwin had zijn go-pro op zijn helm gemonteerd zodat ook dit pad goed op de film te zien is. Vervolgens door een wakker wordend Muiden richting Het Gooi. Bij Eemnes stond Dennis met de drone te filmen hoe wij richting de pont reden die ons moest overzetten naar Eembrugge. Alleen dat gebeurde niet, in deze contreien varen ponten niet op zondag dus dat werd dezelfde weg weer terug op zoek naar een andere oversteek over het water.

Zo gevonden natuurlijk dus konden we na Eembrugge richting de traditionele FVW koffie met appeltaart in Nijkerk. Erg handig dat we ook spullen in de auto konden meenemen, op de rustpunten konden we mooi de voorraden in de zakken op onze rug weer aanvullen. Na de stop verder richting de Posbank waar we rond half 1 waren, onderweg regelmatig door Dennis en Ed gefilmd. We zijn de Posbank via de minst steile kant opgereden en dat kwam de heroïek van de film niet ten goede, we zijn niet helemaal naar de Posbank gereden om vervolgens geen klimbeelden te hebben. Dus nog even langs de steile kant naar beneden gereden en weer omhoog, alles voor de film!

Na een wat langere pauze wordt het tijd om op huis aan te gaan. Na nog wat klimwerk en de welverdiende afdalingen rijden we voornamelijk door bossen, onder luide aanmoediging van wat oudere mede-fietspadgebruikers (of zeiden ze toch iets anders?) richting Arnhem, Ede, Veenendaal om een paar kilometer voor Zeist neer te ploffen op een lekker terras.

Nadat we allemaal zijn geregistreerd voor de Corona track en trace kunnen we onze dorst lessen en gaat een aantal van ons aan de kippensoep, slim want het zout houdt het vocht in je lijf goed vast. Dan wordt het tijd om weer op de fiets te klimmen en komen we al snel bij Utrecht waar we afslaan richting Maarssen en komen we langs de Vecht te rijden.

Wat is het toch schitterend om hier te fietsen langs al die mooie buitenhuizen en dorpjes.  We komen bij Baambrugge waar Dennis de laatste beelden maakt om vanaf daar de A2 op te rijden om ons weer te treffen bij Marco thuis. Wij rijden door richting Abcoude en komen langs de Arena en rijden via Amsterdam-Oost naar het Centrum op weg naar de Hempont.

We realiseren ons dat als we een beetje gas geven we net de pont van tien over half zeven kunnen halen en rijdt Edwin even vooruit in de hoop dat we nu net zo’n aardig pontwachter treffen als op de heenweg en dat blijkt zo te zijn, ook deze laat zich overhalen even op onze groep te wachten en ook nu kunnen we gelijk door.

Op naar Zaandijk en vlak voor de Guisweg kan een afsluitend sprintje niet uitblijven. Met een welverdiend biertje bij Marco thuis komt er een einde aan deze geweldige dag waarin we met elkaar een fantastische prestatie hebben neergezet.

Toen ik thuis mijn sleutel in het slot deed voelde ik de eerste regendruppel, hoe mooi kan het zijn! Marco, Glenn, Bas, Tjerk, Edwin, Cees, Dennis en Ed, bedankt voor deze topdag!

Jos