Verslag

Twee opties (wat een luxe)

Op zaterdagavond begint de Fietsenvriendenapp al in beweging te komen. De weersvoorspelling is lastig in te schatten. De buien die voorspeld worden zijn allemaal vrij lokaal zodat het moeilijk plannen is. Edwin G tovert twee alternatieven uit de mouw. Een versie over Schoorl en een andere versie over meer naar de Oostzijde van Noord Holland langs het IJsselmeer. Wat een luxe!!

Vanmorgen vroeg wordt besloten om voor de Oostelijke route te kiezen. Om 08.30 uur gaan we met een ploeg van twintig man van start. Onze navigators en kopmannen voor het eerste deel zijn Gerben en Simon. Altijd fijn om achter deze mannen te rijden. Zij houden altijd een constant tempo aan dat goed bij de groep past en houden ook goed rekening met het aansluiten van de achterste groepsleden na het uitkomen van de bochten. Het klinkt eenvoudig maar in de praktijk vereist dit toch de nodige ervaring. Bijkomend voordeel is dat er weinig te mopperen valt in het peleton en dat komt op zijn beurt natuurlijk weer de sfeer ten goede. De rit voert ons via de Provincialeweg richting Uitgeest en Akersloot. Via de weg langs het Noord Hollands Kanaal rijden we Alkmaar binnen. Daar zijn we maar kort want vrijwel direct draaien we er via Oudorp weer uit en belanden in de Schermer. Over de welbekende noordelijke dijk in de Schermer gaat het via Ursem naar Berkhout richting Hoorn. We hebben kennelijk de goede keuze gemaakt want het is nog steeds droog. 

Rob P haakt ook tussentijds nog aan. Vanmorgen regende het in Purmerend en hij is later vertrokken. Onder Hoorn pakken we de dijk langs het IJsselmeer op. De route naar Edam, ons geplande vertrekpunt is vanaf hier duidelijk en na ruim 40 km geven onze kopmannen het stokje over aan het tweede koppel zijnde Mark H en uw rijdende reporter. Mark geeft ff later weer aan Walter over en de schwung zit er aardig in. Maar de pret is maar van korte duur. Rob P rijdt lek. Uiteraard wordt er met vereende krachten (dank Ed!) snel een nieuwe binnenband gemonteerd en vervolgen we onze weg naar Edam. Het is vanmorgen opvallend rustig onder aan de IJsselmeerdijk. Kennelijk zijn er meer fietsers die vraagtekens hebben bij de betrouwbaarheid van de weersvoorspelling. 

In Edam is het heerlijk toeven op het terras in een flauw najaarszonnetje genietend van een lekkere kop koffie en appeltaart. Johan, onze nieuwe deelnemer, gastrijder kunnen we hem inmiddels vanwege zijn frequente aanwezigheid bijna niet meer noemen, zit bij uw rijdende reporter aan tafel. Hij heeft voor dat hij bij ons aansloot altijd hardgelopen en vindt het toch wel ff wennen om halverwege  een training te stoppen om vervolgens even een brok appeltaart te downloaden. Kunnen wij ons voorstellen maar het heeft wel degelijk nut in de vorm van het aanvullen van de koolhydraten; althans zo leggen we het uit. Stiekem is het ook wel een essentieel onderdeel van het groepsgebeuren. 

We stappen weer op en een bus van Coolblue rijdt behendig langs de groep. De blauwe bus roept meteen weer een associatie met het terugkerende smurfen thema op. Overigens is de blauwe smurf er vandaag niet bij en dat kun je zonder te kijken waarnemen aan de hand van het lagere geluidsniveau in het peloton. Overigens doet Joep vandaag, zoals te doen gebruikelijk, weer ontzettend zijn best om dit te compenseren. In de polder bij Edam rijden we de regen in en stoppen we ff kort om te schuilen. Gelukkig blijkt het maar een korte bui en we vervolgen snel onze weg. Via Ilpendam en Purmerend belanden we uiteindelijk op de Zuiderweg in Wijdewormer. Edwin de trekker en uw rijdende reporter leiden de sprinters naar het “kluftje” bij de AZ trainingsfaciliteit. 

Na de sprint gaat het via de Enge Wormer met een aantrekkende tegenwind in de richting van Wormer waar we na aankomst terugkijken op een mooie eerste herfstrit. Dank voor de mooie route Ed vooral namens Marcel G.:-)

Tot de volgende week 

Marcinello uw rijdende reporter.