Verslag

Voorjaarsrit naar Marken

Deze morgen 13 maart zet het voorjaar echt zijn tanden in het weer. Het is voor het eerst dit jaar vorstvrij op de vroege morgen. Toch zijn er nog enkel fietsvrienden die het zekere voor het onzekere hebben genomen en nog op het wintermateriaal zijn verschenen. Dit geldt niet voor Bert en Jeroen. Beiden verschijnen op het vertrekpunt met hun nieuwe karretje. Allebei zo trost als een aap met 7 …… (eindigt op ullen). Wat betreft Bert is het wel ff omschakelen voor uw rijdende reporter. De blauwe smurf, een naam ontstaan uit de knalblauwe framekleur van zijn vorige fiets, gaat niet meer op. Nou daar zullen we binnenkort wel weer iets naders toepasselijks voor verzinnen. Suggesties zijn uiteraard van harte welkom en worden in het deskundigenoverleg onder het genot van een lekker koud biertje tijdens de volgende maandborrel meegenomen.

Vaak rijden Simon en Gerben “ traditioneel” de eerste kilometers voorop. Vandaag is het gouden koppel bruut uit elkaar getrokken vanwege een kwaliteitsweekend van Gerben en zijn vrouw. Simon wordt echter liefdevol door onze wegkapitein Steef opgevangen en door de eerste kilometers heen gesleept. Er waait een warme wind vandaag ! Hopen dat Gerben er volgende week wel weer is want onze beperkte sponsorinkomsten laten geen permanente inhuur van een groepspsycholoog toe!! In het voorjaarszonnetje dartelen de oranje fietsvrienden zich via Wormer en Purmerend richting Amsterdam Noord.

Steef is  weer fantasievol losgegaan bij het samenstellen van de route. Zelfs zodanig dat niet alleen uw rijdende reporter op kop twee maal verkeerd rijdt maar het ook Steef zelf overkomt. Ik kan u verzekeren dat de beste stuurlui hierbij niet aan wal staan maar zich in de “bus” van de groep fietsvrienden bevinden. Uiteindelijk belanden we dan toch bij ons vast adres in de haven van Marken.  Dat is vandaag wel ff wennen vanwege het lekkere weer. Hier komen we normaal gesproken vaker ’s winters met Oostenwind dus kou. Niet vandaag dus. Wat een genot om ff lekker een bakkie te doen in het voorjaarszonnetje met zicht over de haven.

Na de koffie staat het peloton al geheel klaar als we er achter komen dat onze toekomstige loco burgemeester Enrico nog ontbreekt. Of het nu de koffie was of een gevalletje prostaatvergroting laten we ff in het midden maar Enrico bleek nog ff snel de piepers af te moeten gieten. Er gaat een luid gejoel op als hij in de deuropening verschijnt. Trouwens woensdag verkiezingen !! Hoewel uw rijdende reporter natuurlijk volstrekt neutraal is zou het natuurlijk fantastisch zijn als we een afgevaardigde van de fietsvrienden in het gemeentebestuur kunnen krijgen. Stemmen op Enrico zou ik zeggen !!!

De groep zet zich piepend en krakend in beweging. Het gestage tempo van het eerste deel van de rit zo vroeg in het seizoen heeft toch al wat sporen van vermoeidheid achtergelaten. We belanden al snel in het landelijk gebied tussen Broek in Waterland en Ilpendam en wat denk je? Steef rijdt voorop weer verkeerd. Dit heeft tot gevolg dat we een kilometer of drie met de wind op de pet terug moeten rijden om weer op de route te komen. De groep slaat zich er echter met de nodige humor doorheen en we belanden uiteindelijk voor de rest soepeltjes in Purmerend. Vervolgens via Purmerland en Oostzaan naar het fietspad langs de A9 waar de mannen op de (zomer)racefiets ff helemaal losgaan en het tempo er lekker opzetten. Bij het Heerenhuis weer hergroeperen en door de Enge Wormer terug waar het restantje energie er nog even uitgeperst wordt. Voor de oplettende lezer; geen Hinnetje vandaag !! De naamgever van dit verschijnsel begint langzamerhand in vorm te raken maar is nog niet in een dusdanige vorm dat hij de einsprint even (onverwacht)kan inzetten. Komt goed hoor Ronald !! Gewoon de trainingsintensiteit wat opvoeren!! Een keertje of vijf per week dan ben je over een maand weer het mannetje. Al met al weer een prachtige rit in een heerlijk voorjaarszonnetje.

Tot de volgende keer.

Marcinello uw rijdende reporter