Verslag

Weer een stormachtig weekend

Na vier weken van stormachtige wind en regen en, nog erger combinaties van beiden begint het sjaggerijn onder de Nederlanders wel maximaal te worden. Dit geldt natuurlijk in versterkte mate voor de wielrenners onder ons. Iedere keer verwacht je weer dat het uiteindelijk, hoe toepasselijk, wel weer overwaait; maar helaas. Ook dit weekend weer hetzelfde laken een pak.
De trouwe lezer heeft vorige week wel de tips gelezen en kiest er inmiddels voor om van een van de suggesties uit het verslag van vorige week te kiezen zonder überhaupt nog naar de weersverwachting te kijken. Met name de suggestie om nog even in bed te blijven liggen en de daaruit vloeiende opties even nader te onderzoeken schijnt daarbij toch wel de favoriet te zijn!! MAAAR DESONDANKS!!!

Toch op zaterdagmorgen nog een slot tussen de buien door gevonden om een rit te plannen. Er op uit dus. Bij de brandweerkazerne verzamelen we met acht man. Een klein gezelschap maar dat is te begrijpen. De meesten hebben de zondag in de agenda staan en het lukt niet altijd om de agenda om te zetten. De route wordt even kort besproken. De rijdende reporter krijgt natuurlijk weer de vraag voor een suggestie. Daar wordt uiteraard gezien de ervaring van vorige week (“dan kun je mooi ff de hele weg voorop rijden om de weg te wijzen”) geen invulling aan gegeven. De wind komt straf uit het zuiden/zuidwesten, beginnend op 5 en aantrekkend naar 6. Toch besluiten we om een rondje Egmond te doen. Het aantal opties naar het zuiden is immers beperkt en we willen met de harde wind niet te veel afkoelen op de pont. Het gas gaat er goed op richting Alkmaar. Wind in de rug met gemiddeldes van boven de 35 in het uur. Dat gaat lekker maar we hebben toch de terugrit en de dreigende regenbui om 11 uur constant in het achterhoofd. Het oranje lint rijdt door de Schermer en kronkelt zich langs het Noord-Hollands kanaal door het centrum van Alkmaar. Ook vandaag trekt ons tenue weer de nodige aandacht (nee mannen het is uitsluitend het tenue en niets anders!) blijkend uit de luid toeterende auto’s en de commentaren van de voorbijgangers. Tussen Heiloo en de Meent pakken we de polderroute op richting Egmond. We beginnen ons al te verheugen op een kop koffie in Egmond voordat we de strijd aanbinden met de harde wind die we ongetwijfeld zullen moeten gaan trotseren op de terugweg.  Echter bij Egmond aangekomen rijdt de rijdende reporter met Rob voorop en wordt er waar we rechts af naar het centrum van Egmond gaan achter uit de groep geroepen (nee we noemen geen namen Simon) dat we linksaf gaan. Geen tussenstop vandaag en we draaien zonder pauze de duinen in om de strijd aan te binden met de tegenwind. In wisselende samenstellingen wordt voorop gereden waarbij Bas als meest constante factor vandaag over goede benen blijkt te beschikken. Degenen die Bas een beetje kennen weet dat dit, ondanks de wind, tot uitdagende snelheden leidt. Bij Heemskerk rijden we de duinen uit en via een ringweg om het centrum richting de communicatieweg naar Assendelft. Daar gaan we via de vuurlinie naar Krommenie en vervolgens naar Wormerveer. Het gaat trouwens net goed op de weg langs de vuurlinie. Ondanks dat we een op een achter elkaar rijden weet een chauffeur het toch voor elkaar te krijgen om te veel van de weg te gebruiken waardoor iedereen in de ankers moet om een botsing te voorkomen.!! Frustrerend; helemaal als zij er nog eens een paar keer hard op de claxon duwt !! Bij Wormerveer aangekomen komen we toch collectief tot de conclusie dat we de koffie, en niet te vergeten het appelgebak, wel gemist hebben.